Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам під час зустрічі у Ніжинській ДПІ розповіли про облік незалежної професійної діяльності

опубліковано 21 листопада 2022 о 10:23

Фахівцями Ніжинської  ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області проводиться постійна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо обліку платників з новоствореними суб’єктами господарювання.

Так, під час нещодавньої зустрічі фахівець Ніжинської ДПІ Максименко Леся  розповідала про особливості взяття на облік фізичних осіб, що збираються розпочати діяльність.

Наголошувалось, що для взяття на облік в контролюючому органі фізичній особі, яка має намір здійснювати незалежну професійну діяльність, необхідно протягом 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, подати заяву за формою № 5-ОПП  та  копію документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності.
Після взяття на облік платнику видається  довідка за формою № 34-ОПП.  

Також протягом 10 робочих днів з дня взяття на облік суб’єкту господарювання  необхідно подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням за формою № 20-ОПП, тобто про місце де буде проводитись діяльність.

Крім того, посадовець акцентувала увагу на тому, що  на даний момент адвокати, нотаріуси та інші  особи  незалежної професійної діяльності можуть використовувати для  подання документів та отримання довідки  про взяття на облік сучасний та зручний метод - через Електронний кабінет платника. Цей прогресивний електронний сервіс дає можливість платнику податків спілкуватися  з контролюючим органом в онлайн форматі, зберігаючи свій час без відвідування  податкової.