Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості законодавства у сфері розрахункових операцій під час робочої зустрічі в Носівській ДПІ

опубліковано 23 травня 2023 о 11:12

Начальник Носівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернгівській області Олександр Адаменко під час проведення чергових робочих зустрічей з платниками податків, які здійснюють розрахункові операції із застосуванням РРО/ПРРО, надав відповіді на актуальні питання та проінформував про основні зміни та новації в порядку реєстрації та застосування РРО/ПРРО та проведенні розрахункових операцій.

Зокрема, під час проведення заходу посадовцем було нагадано присутнім про застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) для платників єдиного податку II-IV груп, детально роз’яснено вимоги Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Наголошено, що з 1 січня 2022 року застосування РРО/ПРРО для платників єдиного податку II-IV груп, які проводять готівкові розрахунки, незалежно від отриманого доходу за попередній рік, є обов'язковим.  Звернуто увагу на необхідності завчасної реєстрації РРО/ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

ФОП було поінформовано, що на вебпорталі ДПС розміщено банер «Програмні РРО» з інформацією про ПРРО та дистрибутиви безкоштовного програмного РРО від ДПС – ПРРО Каса. Олександр Адаменко також зазначив, що поряд з безкоштовними ПРРО платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО відповідно до своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Нагадано, що відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями РРО/ПРРО не мають застосовувати ФОП - платники єдиного податку першої групи. У ході проведення заходу було наголошено на забезпеченні можливості споживачам здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів.

Повідомлено, що Постановою КМУ від 29 липня 2022 р. N 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» встановлено  терміни, відповідно до яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків ( у тому числі з використанням платіжних засобів, платіжних за стосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація яких здійснюється дистанційно.

На запитання платників податків щодо окремих обмежень проведення розрахункових операцій Олександр Адаменко повідомив, що обмеження розрахунків готівкою між фізичними особами та ФОП із суб’єктами господарювання встановлюються і регулюються Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі – Положення № 148).

Положенням №148 визначається Порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності, фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, фізичними особами.

У ході заходу платники податків отримали вичерпні відповіді та роз’яснення на запитання, які їх цікавили.